Grootste megalieten ter wereld in Rusland?
Er is op dit moment veel aandacht voor megalieten die zouden zijn gevonden in de Bergachtige Sjor (Gornaya Shoria) in Zuid-Siberië. Mogelijk gaat het om de grootste stenen monumenten ter wereld. De ontdekking werd het eerst gemeld door amateuronderzoeker John Jensen, die eerder ongewone formaties aantrof voor de oostkust van de Verenigde Staten.

Jensen stuitte op foto’s die waren gemaakt door een team dat de megalieten had onderzocht. De afbeeldingen verschenen op diverse Russische websites, waaronder die van Valeri Oevarov, een Russische schrijver die geïnteresseerd is in de Egyptische piramides. De ontdekking is verder uitgewerkt op Academia.edu, een sociaalnetwerksite voor academici. De megalieten zijn mogelijk groter dan de stenen van Baalbek in Libanon. De Romeinse gebouwen in Baalbek werden opgetrokken op oudere ruïnes. Er werden steunmuren gebouwd met stenen die naar schatting 400 ton wogen. In de westelijke wal zijn drie stenen van meer dan 1000 ton gebruikt. Een vierde, nog grotere steen, genaamd Hajar el Gouble (zuidelijke steen) ligt in een steengroeve in de buurt van de stad en is nog steeds te bezichtigen. In 1984 werden verschillende ruïnes van Baalbek tot Werelderfgoed verklaard.

De stenen die werden gebruikt voor de bouw van de Grote Piramide wegen gemiddeld 2,5 ton. De megalieten van Stonehenge wegen elk zo’n 50 ton.

De stenen die in de Bergachtige Sjor zijn gevonden lijken ongeveer 30 procent groter te zijn dan de stenen van Baalbek. Volgens Jensen zijn de stenen opgestapeld tot een hoogte van 40 meter. Sommige van de rechthoekige blokken lijken een doorgang te vormen.

Artikel overgenomen uit 9forNews / Archeologie 11 april 2014
Een filmpje (een beetje lang) over dit zogenaamde grootste megalithisch bouwwerk ter wereld.
Een filmpje over Gornaya Shoria en andere grote megalieten in Rusland.