Amay: Musée communal d'Archéologie et d'Art religieux
Museum voor archeologie en speleologie (in de kelders van het kasteel van Jehay).
De Meesters van het vuur.
Habité depuis l'époque gallo-romaine, le centre d'Amay nous a livré d'émouvants témoignages de la vie de ses habitants. Les fouilles réalisées ont mis à jour, la richesse de l'histoire locale. Pièces, vaisselle, bijoux... prennent tout leur sens quand on s'imagine la vie de leurs propriétaires initiaux.
http://www.amayarcheomusee.be/
Bitsingen: Musée d'Eben / Musée-du-silex
De kelder van de toren herbergt het Geospadium, met een interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van de vuursteen (silex). Je gaat er miljoenen jaren terug en ontdekt de diepste zeeën van het Krijttijdperk. Silex is de leidraad, van de dinosaurussen over de prehistorische mens tot nu.
http://www.musee-du-silex.be
Blegny: Musée spectacle du Puits Marie
In Blegny begon de exploitatie van de steenkool in de 15e eeuw, onder impuls van de monniken van de abdij van Val-Dieu. De steenkoolmijn van Argenteau-Trembleur, op het grondgebied van Blegny, is de laatste steenkoolconcessie in het Noorden van het Luikse Bekken. De mijn werd definitief gesloten op 31 maart 1980, maar in 1978 was er al besloten om het gehele complex om te vormen tot toeristische site.
Kenmerkend voor deze steenkoolmijn is dat ze niet zo diep is als de andere Waalse steenkoolmijnen. Sommige lagen komen zelfs aan de oppervlakte in de omliggende velden.
Het bezoek begint met een film over de vorming van de steenkool zo'n 300 miljoen jaar geleden en over de werkomstandigheden in de ondergrondse steenkoolmijnen. Daarna daal je af naar -30 meter om alles te ontdekken wat er in een mijn te zien was toen ze nog in werking was. Je doorloopt een galerij (een steengang) die je tot bij een echte steenkoollaag in exploitatie (het werkfront) brengt, waar je kennismaakt met de werktuigen van de mijnwerker. Je daalt af langs een parallelle trap, je steekt de werkplaats (de pijler) over en je ziet de sleufmachine, waarmee de steenkool werd losgemaakt, en de stutting (stijlen en kappen), die moest verhinderen dat het plafond instortte. Op het niveau -60 van de voetgalerij keer je terug naar de put N°1 langs een galerij waar je de machines voor het transport van de steenkolen kan zien, evenals een boormachine om een steengang doorheen de lagen aan te boren. De rondleiding wordt nog altijd verzorgd door een ex-mijnwerker. Het museum kan vrij worden bezocht. De geologie wordt niet vergeten, want een zaal is gewijd aan de vorming van de steenkool en er zijn ook zeer mooie fossielen uit het Carboon te zien.
http://www.blegnymine.be/index.htm
Comblain-au-Pont: Musée du Pays d'Ourthe-Amblève
Installé dans un ancien presbytère du XVIIe siècle, le Musée du Pays d'Ourthe-Amblève, vous permet de découvrir l'évolution de l'homme de la préhistoire à nos jours. Le Musée présente un ensemble unique de fouilles pluridisciplinaires réalisées sur les sites préhistoriques régionaux du Paléolithique, du Néolithique et de l'Age des Métaux. Vous y découvrirez entre autres des ossements impressionnants de mammouth, d'ours de Deninger et de lion des cavernes, ainsi que les différents outils de pierre fabriqués par l'homme au cours de la préhistoire.
Naar website.
Flémalle: Prehistosite van Ramioul
Het museum is nu gesloten. Er verschijnt een nieuw museum in 2015.
Het museum van de prehistorie in Wallonië en het ontdekkingendorp bevinden zich vlakbij de Grot van Ramioul, die 70 000 jaar geleden werd bewoond door Neandertalers en waarin er ook mooie kristallisaties te zien zijn. Het museum van de prehistorie in Wallonië laat je 500 000 jaar teruggaan in de tijd. Het toont voorwerpen die afkomstig zijn van de meest prestigieuze archeologische sites van Wallonië, waaronder bewerkte silex, beenderen, aardewerk, kunstvoorwerpen, etc.
http://www.ramioul.org/accueil
Luik (Liège): Archéoforum
L’Archéoforum de Liège, situé sous la place Saint-Lambert, est un remarquable site archéologique de 3.725 m². De la Préhistoire aux périodes les plus récentes, chaque étape de l’histoire de Liège s’y trouve illustrée par des vestiges archéologiques, tant mobiliers qu’immobiliers.
http://www.archeoforumdeliege.be/
Luik (Liège): Grand Curtius
Het nieuwe museum Grand Curtius brengt de collecties van een vijftal Luikse musea samen en is daarmee hét centrum voor de decoratieve kunsten in Luik en omgeving geworden. Het beschikt over ruim 100.000 kunstvoorwerpen en artefacten van regionaal, nationaal en internationaal belang, die samen meer dan 7000 jaar geschiedenis illustreren. Een deel daarvan, ruim 5000 voorwerpen, worden permanent tentoongesteld in een thematische en chronologische opstelling. De verzameling omvat onder andere archeologische schatten uit het oude Egypte (de voormalige universiteitscollectie), voorwerpen uit de Romeinse, Merovingische en Frankische tijd.
http://www.grandcurtiusliege.be/?set_language=nl
Verviers: Musée d'Archéologie et de Folklore
Ancienne maison patricienne de style Louis XV (1750). Monument classé.
Séries préhistoriques, égyptiennes, romaines, gallo-romaines et mérovingiennes.
http://www.verviers-ambitions.be/verviers-musees-expositions.html
Luik (Liège)