“We zijn natuurmensen en bezeten van stenen”

Oer-tijd beheerst leven van Jan en Jaap Böhmer

Wie langs het huis loopt aan de Schoolstraat nummer 7 in Ulft Noord, met de toepasselijke naam 'Oer', ziet slechts een klein deel van de verzameling in de als etalage dienstdoende erker. Maar eenmaal binnengelaten wordt het de bezoeker pas duidelijk wat een imposante historie de twee broers Böhmer hebben vergaard. Het hele huis, van kelder tot en met zolder, staat vol met gave fossielen en schitterende mineralen. "We zijn bezeten van stenen", geven ze graag toe. Hun hartverwarmende uitleg en enthousiasme hebben iets aanstekelijks, waardoor je als bezoeker snel gecharmeerd en vooral ook geïnteresseerd raakt.























Jaap en Jan Böhmer moeten eigenlijk zelf nog een beetje lachen om de manier waarop hun hobby uit de hand is gelopen. Nadat een kennis hen meenam naar een agaatvindplaats die in de Margriet stond waren de broers niet meer te stoppen. "In het begin neem je alles mee, maar na een paar jaar besef je pas echt waar je mee bezig bent', vertelt Jan lachend. "Als je in het bos gaat wandelen kun je je ogen niet van de grond af houden, en als je in de auto rondrijdt en je ziet dat er een huis wordt gebouwd, dan moet je gewoon even kijken." De broers zijn zich gaandeweg steeds meer gaan verdiepen in de geologie. "Een moeilijk vak waar normaal een universitaire opleiding voor nodig is", geeft Jaap aan. "We begonnen met eenvoudige zwerfstenen die je in Montferland al kunt vinden. We kwamen daarna op beurzen met mineralen in aanraking, die zijn we toen gaan verzamelen. Maar omdat mineralen eigenlijk niet meer dan een chemische reactie zijn was het nieuwe er gauw af. Aan fossielen zit een heel verhaal, een hele geschiedenis vast", vertelt Jaap met een 540 miljoen jaar oud fossiel in zijn hand.
De rondleiding door het huis voert langs koralen en fossielen uit de Devoon-tijd, Nautilussen en Hexagonarias, een kies van een Stegodont ("de voorouder van de bosolifant") en zwemorganen van een zeelelie, de Lolobiet. Nadat we en passant een sterrekijker en hier en daar ook nog wat sporen van hun woning hebben gezien (zelfs de slaapkamers zijn bezaaid met allerlei materiaal) belanden we bij een zeer zeldzaam versteend ei van een krokodil. Röntgenstralen in Parijs wezen uit dat deze uit het Tertiair stamt en 65 miljoen jaar oud is. Erg bijzonder is ook de versteende poep van kamelen uit Spanje, ook uit het Tertiair. De broers kunnen zelf nog maar net in hun 'versteende' huis wonen. "En anders moet de buurman maar verhuizen", grapt Jan.

De Böhmers richten zich vooral op ammonieten en zwerfsteenfossielen. Omdat elke verzamelaar zo zijn specialiteit heeft wordt er op nationale en internationale beurzen veel geruild. Contacten, daar draait het om in dit wereldje, wil men het betaalbaar houden. "Het is goed te vergelijken met het verzamelen van postzegels en het ruilen van dubbele. Bovendien hebben we overal in de wereld bekenden die nog wel eens wat weggeven en komen er regelmatig tips binnen over plaatsen waar wat te vinden is." De verzamelaars worden regelmatig bezocht door groepen van de universiteit Wageningen, bevriende professor-geologen en liefhebbers uit heel Europa. Laatst was er nog een professor van het Russisch Staatsmuseum. Het huidige huis inrichten en openstellen als museum is de toekomstdroom van de gebroeders. Ze zitten boordevol plannen: "We willen een filmzaal met films over de geschiedenis van de wereld inrichten, rondleidingen verzorgen en buiten een terrasje maken. We willen ons onder meer op busdagtochten richten en er veel publiciteit aan geven. Want we hebben hier wel één van de grootste privé-collecties van Nederland. Bezoekers zeggen wel eens dat we misschien wel twintig tot dertig duizend stenen hebben. En dat zou best kunnen.

"De gebroeders Böhmer hebben nog veel ideeën over de uitbreiding van hun verzameling en de oprichting van hun museum. Om dat allemaal te kunnen realiseren zouden ze misschien wel net zo oud moeten worden als hun stenen.

Ulftse Zakenkrant, januari 1993