Achtergrond
Oertijd beheerst leven van Jan en Jaap Böhmer
Wie langs het huis loopt aan de Schoolstraat 7 in Ulft, met de toepasselijke naam "Oer", ziet in de als etalage ingerichte erker slechts een klein deel van hun omvangrijke verzameling. Maar eenmaal binnen wordt het de bezoeker pas duidelijk wat een imposante historie de twee broers Böhmer hebben vergaard. Het hele huis, van de kelder tot en met de zolder, staat vol met gave fossielen, schitterende mineralen, prehistorische artefacten en Romeinse voorwerpen. "We zijn bezeten van onze hobby", geven ze graag toe. Hun enthousiasme en gedrevenheid hebben iets aanstekelijks, waardoor je als bezoeker snel gecharmeerd maar bovenal geïnteresseerd raakt.
Jaap en Jan Böhmer moeten eigenlijk zelf nog een beetje lachen om de manier waarop hun hobby uit de hand is gelopen. Nadat een kennis hen meenam naar een agaatvindplaats die in de Margriet stond waren de broers niet meer te stoppen. "In het begin namen we alles mee, maar na een paar jaar beseften we pas echt waar we mee bezig waren", vertelt Jan lachend. "Als we in het bos gaan wandelen kunnen we onze ogen niet van de grond afhouden, en als we in de auto rondrijden en we zien dat er een huis wordt gebouwd, dan moeten we gewoon even kijken." De broers zijn zich gaandeweg steeds meer gaan verdiepen in de geologie. "Een moeilijk vak waar normaal een universitaire opleiding voor nodig is", geeft Jaap aan.
"We zijn begonnen met eenvoudige zwerfstenen die je in Montferland al kunt vinden. We kwamen daarna op beurzen met mineralen in aanraking, die zijn we toen gaan verzamelen. Maar omdat mineralen eigenlijk niet meer dan een chemische reactie zijn, was het nieuwe er gauw af. Aan fossielen zit een heel verhaal, een hele geschiedenis vast", vertelt Jaap met een 540 miljoen jaar oud fossiel in zijn hand.
Ooit woonachtig in ’s-Heerenberg waar het huis al snel te klein werd voor de verzamelwoede werd al snel besloten te verhuizen naar een riant Saksisch boerderijtje in Gaanderen. Ook hier puilde de woning na verloop van tijd uit door de welgevulde kasten, kisten, dozen, bakken en potten en uitgestalde fossielen en mineralen. Opnieuw werd er verhuist. Nu naar de Schoolstraat in Ulft waar de voormalige bakkerij van Boland was gevestigd. Maar zelfs dit zeer ruime huis kan de hoeveelheid voorwerpen inmiddels niet meer herbergen. In delen die niet toegankelijk zijn voor het publiek stapelen de dozen zich weer op. Er is net voldoende ruimte om te slapen.
Omdat elke verzamelaar zo zijn specialiteit heeft wordt er op nationale en internationale beurzen veel geruild. Contacten, daar draait het om in dit wereldje. "Het is goed te vergelijken met het verzamelen van postzegels en het ruilen van dubbele exemplaren. Bovendien hebben we overal in de wereld bekenden die nog wel eens wat weggeven en komen er regelmatig tips binnen over plaatsen waar wat te vinden is."
De verzamelaars worden regelmatig bezocht door groepen van de Universiteit Wageningen, scholen, bevriende geologen en paleontologen, en liefhebbers uit heel Europa waaronder iemand van het Russisch Staatsmuseum.
Hun gezamenlijke kennis en ervaring is enorm en overstijgt die van menig professional. Jan is thuis in de wereld van gesteenten en mineralen en Jaap bezit de knowhow van de paleontologie en archeologie. Meer dan 50 jaar kennis en ervaring staat aan de basis van wat nu Museum “Oer” is: een unieke verzameling welke geheel op eigen kracht tot stand is gekomen.