Grotten van Frankrijk
Frankrijk bezit een keur aan spectaculaire grotten.
Een bezoek aan een grot is altijd weer een moment om nooit te vergeten.
Soms is men diep onder de grond meer dan een kilometer verwijderd van de ingang. Het roept emoties op als er door nauwe doorgangen, over rotsblokken, langs prachtige stalactieten en stalagmieten gelopen wordt en er plotseling een enorme zaal vol fantastische natuurverschijnselen opdoemt. Het bevaren van een onderaardse rivier of het oversteken van een meertje raakt vaak diep de ziel.

Het betreden van een grot met fantastische muurschilderingen, gemaakt door onze verre voorouders, doet alles vergeten en roept een sfeer op die veel verder gaat dan een oh of ah. Te bedenken dat deze schilderingen onder zeer moeilijke omstandigheden zijn gemaakt en een uiting zijn van vroeg menselijke emoties.
Enkele grotten zijn zo mooi van muurschilderijen voorzien, dat men deze heeft afgesloten voor het publiek om beschadigingen te voorkomen. Het klimaat in deze grotten is gedurende duizenden jaren min of meer onveranderd gebleven en heeft tot het behoud van de prehistorische kunst geleid.

Andere grotten zijn voor een maximaal aantal bezoekers per dag toegankelijk en kunnen alleen bezocht worden door een bezoek te reserveren. In het hoogseizoen moet men soms dagen wachten voor men aan de beurt is.

Sommige grotten zijn weinig bekend onder het grote publiek. Een rondleiding door een gids met 2 of 3 personen is dan niet uitgesloten, afhankelijk van de dag in het seizoen en het tijdstip op de dag.

De meeste grotten liggen in de volgende 5 regio’s: Pyreneeën, Dordogne, Ardèche, Jura/Doubs, Isère/Drôme.

Pyreneeën: (Ariège, Hautes-Pyrénées, Pyrénées-Orientales, Pyrénées-Atlantique)

Dordogne (Dordogne, Lot, Tarn-et-Garonne, Aveyron, Lot-et-Garonne en Corrèze)

Ardèche (Lozère, Gard, Hérault, Ardèche, Aude)

Jura/Doubs (Saône-et-Loire, Jura, Doubs, Ain, en het Zwitserse Vallorbe)

Isère/Drôme (Isère, Drôme, Alpes-Maritimes, Vaucluse, Monaco)

Overig Frankrijk (Yonne, Eure-et-Loir, Somme, Indre-et-Loire, Mayenne, Bouches-du-Rhône)