Grotten in de Provincie Luik
Comblain-au-Pont: Grotte de Abîme (Luik)
In de ondergrond van Comblain-au-Pont heeft eeuwenlange kalkafzetting schitterend gekleurde kalksinters gevormd. De schoonheid van de grot van Abîme is betoverend. .
Een bezoek begint met een inleiding over hoe de grot werd gevormd. Een gids legt uit hoe de kalksteen werd afgezet en vervormd (geplooid, gebroken) en hoe zich op deze plaats een karst heeft ontwikkeld.

De Grotte de l'Abîme (letterlijk: grot van de afgrond) is overwegend verticaal. Er zijn dus behoorlijk wat trappen op en af te lopen. Het bezoek duurt ongeveer 75 minuten en voert door galerijen die uitkomen op kleine zaaltjes met schitterende concreties (stalactieten, stalagmieten, druipsteengordijnen, en andere formaties) in diverse kleuren en mooi tot uiting gebracht door een goed gekozen verlichting. Een helm is geen overbodige luxe want het plafond van deze galerijen hangt op sommige plaatsen wel erg laag.


Flémalle: De grot en prehistosite van Ramioul (Luik)
De grot en de prehistosite zijn gesloten. Een nieuw museum (Le Préhistomuseum) is in de maak. Binnen enkele weken wordt de site en het museum geopend (informatie van 29 december 2015).


Recht-St Vith: Schieferstollen (Blauwe leisteenmijn) (Luik)
Ontdek de indrukwekkende ondergrondse zalen in het hartje van de Schieferstollen in Recht. Maak kennis met de ondergrondse wereld van de steenkappers en hun soms gevaarlijke werk. Tijdens een 800 meter lange wandeling gaat u op ontdekkingstocht door de reusachtige ondergrondse kamers waar vroeger schiefer of leisteen werd gehouwen. U wordt tijdens de ontdekkingstocht bijgestaan door een gids die het boeiende verhaal achter de mijn vertelt.


Remouchamps: Grotten van Remouchamps (Luik)
Laat u verrassen door prachtige ondergrondse weelde in de Grotten van Remouchamps. Duizenden jaren erosie hebben er stuk voor stuk ongelooflijke en magische ruimtes gecreëerd. U komt terecht in een verborgen wereld, waar u perplex zult staan van de schoonheid van dit natuurfenomeen. Wees verbluft over de beeltenis van Maria in de Salle de la Vierge en kijk vol ontzag omhoog in een ware ondergrondse kathedraal met een 40 meter hoog plafond. Dit zijn slechts enkele van de opmerkelijke bezienswaardigheden die de grotten te bieden hebben.
Nadat u te voet de Grotten van Remouchamps hebt verkend, keert u per boot terug naar het startpunt. Zo maakt u de langste ondergrondse boottocht ter wereld mee. Meertalige gidsen begeleiden u tijdens de ondergrondse reis. Na de tocht door de grotten, kunt u de tentoonstelling bewonderen. Daar krijgt u aan de hand van foto’s, verhalen, maquettes en schilderijen, een zicht op de geschiedenis van de grotten. Een must voor de cultuurliefhebber.


Wonck (Bassenge): De Grotten van Wonck (Luik)
De oppervlakte van de grotten van Wonck in Bassenge beslaan meer dan 10.000m². Ze zijn samengesteld uit silex en turfkrijt (steen op basis van zand) en in de loop van hun 2000-jarig bestaan waren ze makkelijk uit te graven. Zij hebben zelfs als schuilplaats gediend tijdens de oorlog en men heeft er de geboorte van diverse kinderen meegemaakt. Tegenwoordig beoefenen de eigenaars van de grotten van Wonck er de teelt van de paddenstoelen, ze organiseren er bezoeken en houden er een ondergronds restaurant. In de zomer en in de winter zijn de plaatsen voorzien van een natuurlijke klimaatregeling.