Het is allemaal begonnen op mijn 12e. Op deze leeftijd kocht ik mijn eerste microscoop. Geen geweldig ding maar goed genoeg om mee te beginnen. Het maken van preparaten kostte erg veel tijd en geld. Maar er ging een wereld voor mij open. Vele uren tuurde ik door de lenzen en ontdekte de microwereld: water uit een sloot, een pot met oud regenwater, het gekrioel in het water met bloemkool, stof, vleugel van een vlinder, haren, zand, enz. enz.
Gids en Webmaster Arnold Willems
Twee jaar later kocht ik van mijn vakantiewerkgeld een sterrenkijker. Maximale vergroting 100 x. Honderden uren bracht ik door achter de sterrenkijker. Met een speciale lens kon ik tot 200x vergroten. In de winter werd de kou getrotseerd omdat de ringen van Saturnus en de manen van Jupiter belangrijker waren dan mijn bevroren vingers. Toen was het nog mogelijk om in de nacht te kijken bij afwezigheid van hinderlijk licht. Mijn fascinatie voor het kleine en het grote nam alleen maar toe.

Experimenteren met proefjes op natuurkundig en chemisch gebied. Een doos vol met allerlei chemicaliën en een boekje met natuurkundige proeven als leidraad. Het ging ook wel eens mis. Ontploffende reageerbuisjes, stank van chemische mengsels die nog uren bleven hangen, vlekken die niet meer konden worden verwijderd.

Vele jaren later vond ik in de Zwitserse Jura mijn eerste fossiel. Helemaal compleet en geen idee wat voor soort het was. Het was wel een schelp. Het bleek naderhand een brachiopode te zijn.

Mijn interesse voor Moeder Aarde werd met het jaar intenser. Ik verdiepte mij in de kosmologie, natuurkunde (elementaire deeltjes), scheikunde (chemische processen), ruimtevaart, vulkanisme enz. en las alles wat op het populair wetenschappelijk terrein te lezen viel. En natuurlijk science fiction.
Op zekere dag nam een vriendin mij mee naar een mineralen- en fossielenbeurs. Dat was in 1985. Helemaal fout. Vanaf dat moment kwam er bij alle interesses ook nog eens de wereld van de mineralen en fossielen bij.
Al snel leerde ik de gebroeders Böhmer kennen. Zij stonden op iedere beurs en hadden altijd mooie en goedkope fossielen te koop. Na verloop van tijd kwam ik bij hen thuis om de drukte van de beurs te ontlopen en om meer specifieke fossielen te bekijken (en te kopen). Daar is inmiddels een vriendschap van meer dan 25 jaar uit ontstaan. We gaan al vele jaren op fossielenjacht in de Eifel maar ook in de Fränkische Schweiz, Münsterland en andere plaatsen in Duitsland. In Nederland en België wordt gezocht naar artefacten van de prehistorische mens. We bezoeken Romeinse musea, hunebedden, grafvelden, grafheuvels, prehistorische plaatsen, grotten enz.
Inmiddels maak ik al enige tijd deel uit van het project Museum “Oer”.
We zijn al jaren bezig om een geschikte ruimte te vinden om al onze collecties in onder te brengen en te exposeren. Gezien de omvang van de collecties van de Böhmers en die van mijzelf is heel wat ruimte nodig. Moeilijk te vinden èn te betalen.

Verder verzorg ik op de opendagen de rondleidingen, de video’s, maak opnames van onze zwerftochten, fotografeer, vernieuw de posters, enz. Eveneens ben ik gids voor groepen belangstellenden van een vereniging, een schoolklas, of zomaar een groep.
In de exporuimte op de begane grond heb ik van Jan en Jaap een eigen hoek ter beschikking gekregen waar ik naar hartenlust in vitrines delen van mijn eigen verzamelingen tentoon kan stellen.

Maar bovenal ben ik druk doende om de door mij gemaakte site, verder uit te breiden met allerhande informatie. Gezien wat we voor ogen hebben een aanzienlijke klus. Maar een grote uitdaging en een boeiende, leerzame klus die met passie wordt uitgevoerd!!

Arnold Willems