Het Genographic Project
Waar kom ik vandaan?

Een van de belangrijkste vragen die ik me ooit heb gesteld was: waar kom ik vandaan. Het “Out of Africa” verhaal speelde in die tijd een grote rol. Er verschenen meer boeken met het “Adam en Eva” verhaal. En dat verhaal begon in Afrika.

In de zomer van 2005 heb ik me opgegeven voor deelname aan het zogenaamde Genographic Project. Ik heb met een wattenstaafje wat wangslijm afgenomen en dat genetische materiaal heb ik vervolgens in een geprepareerd reageerbuisje voor onderzoek naar het hoofdkantoor van National Geographic in Washington-D.C. gestuurd in een speciaal daarvoor beschikbaar gestelde envelop. Enige tijd later kon ik de resultaten bekijken op de speciale website.

De resultaten waren uitermate fascinerend. Voor het eerst kreeg ik te zien hoe mijn verre voorouders vanuit Afrika de wereld in zijn getrokken. De mutaties in het DNA gaven de weg aan die zij hebben afgelegd naar West-Europa.

Mijn genetische oorsprong ligt zo’n 50.000 jaar geleden in of rondom Ethiopië, de geboorteplek van Homo sapiens. De DNA-lijnen nemen diverse richtingen aan en via het Midden-Oosten, Afghanistan en Rusland vertakken ze voornamelijk verder naar Azië en Australië.

Vanaf zo’n tienduizend jaar geleden lopen de lijnen van mijn voorouders richting Europa. Deze verre voorouders blijken zich onder meer in Spanje, Zuid-Frankrijk en Polen te hebben bevonden.

Het Genographic-project, geesteskind van Explorer-in-Residence Spencer Wells, begon in 2005. De oorspronkelijke bedoeling was om de genetische kaart van de wereldbevolking in beeld te brengen. Daartoe werd o.a. van geďsoleerd levende bevolkingsgroepen het DNA afgenomen. Het genetisch onderzoek was inmiddels aardig geëvolueerd en er was nog geen sprake van een totale vermenging van de wereldbevolking, waardoor afstamming misschien niet meer was vast te stellen.

Inmiddels hebben meer dan 700.000 mensen eraan deelgenomen, waaronder zowel ‘gewone’ westerlingen zoals ik, als leden van afgelegen, geďsoleerd levende bevolkingsgroepen.

Vanwege de grote belangstelling heeft National Geographic onlangs Genographic 2.0 gelanceerd. Dit project gebruikt de nieuwste technieken op het gebied van DNA-onderzoek en bevat ook een nieuwe kit waarmee je nog gemakkelijker je eigen DNA kan afnemen.

Ben je benieuwd waar jij eigenlijk vandaan komt?
Ga dan naar Genographic Project en bestel de kit.
Deze is zeker niet goedkoop maar je krijgt er wel een fascinerend beeld van je afkomst, enkele 10-duizenden jaren geleden.

Arnold Willems