Edelstenen

De mens is altijd al door edelstenen geboeid geweest, hetzij door geloof of bijgeloof, door betovering of mystiek, macht en rijkdom, of uit fascinatie om de helderheid en kleurenpracht van de kristallen.

Ofschoon edelstenen zeldzaam zijn, is de winning ervan in het algemeen toch betrekkelijk eenvoudig. Ze worden meestal gevonden in secundaire vindplaatsen. Door verwering van het moedergesteente komen de edelsteenmineralen, die bestendiger zijn tegen verwering dan de andere gesteentevormende mineralen, terecht in de door rivieren gevormde grindbanken, de zgn. placers of alluviale afzettingen. Hieruit kunnen ze gemakkelijk worden gewonnen.

Edelstenen behoren tot het rijk der mineralen. Daarom hebben ze ook de daarmee overeenkomende eigenschappen. De hardheid van de echte edelstenen ligt boven de 6 van de hardheidsschaal van Friedrich Mohs. Deze hardheid wordt dan ook de edelsteenhardheid genoemd. Is er sprake van bijzonder mooie sierstenen, dan neemt men een lagere hardheid op de koop toe. De natuurkundige verschillen alleen zijn niet voldoende om de edel- en sierstenen van andere mineralen of mineraalaggregaten te onderscheiden of te bepalen wat nu werkelijk een edelsteen is.


Op de volgende pagina’s wordt onderscheid gemaakt tussen edelstenen, halfedelstenen / sierstenen en de groep synthetische edelstenen, imitaties en verfraaiingen.

Edelstenen, halfedelstenen / sierstenen

Synthetische edelstenen, imitaties en verfraaiingen.