David Dekkers
 
De passie voor de Natuurlijke Historie is mij met de paplepel ingegoten en ben ik, dankzij mijn vader, mee bekend geraakt en opgegroeid. Een voorliefde welke natuurlijk niet vanzelfsprekend is, maar al op jonge leeftijd van mij bezit heeft gemaakt.

Opgezette vogels, zoogdieren, schedels, fossielen en skeletten, ons huis stond ermee vol.

Mijn eerste eigen schedel was die van een zilvermeeuw, afkomstig van een strandvondst na een Westerstorm. Ik was toen vier jaar. Hierna begon mijn verzameling en fascinatie voor alles wat met de levende maar ook de dode natuur te maken had te groeien. Nog voordat ik op de basisschool fatsoenlijk kon schrijven, was ik in mijn vrije tijd al druk met het prepareren van insecten. Ik hielp mijn vader met het in elkaar lijmen van schedels en mocht mee naar verschillende mineralen beurzen, die hij toen organiseerde. Al snel kreeg ik een eigen stand. Op een vierkante meter verkocht ik daar schedels en geprepareerde dieren uit ons eigen atelier.

Wanneer het kon, ging ik mee naar musea, klanten en inkopen doen. Veel indruk maakten, ik was toen zes jaar, de potvissen welke waren gestrand voor de kust van Scheveningen. Mijn vader kreeg de opdracht er een te skeletteren voor het Oertijd museum in Boxtel. Het schoonmaken kostte veel tijd en ik mocht helpen. Sindsdien wist ik het zeker, ik wilde preparateur worden en uiteindelijk directeur van een Natuurhistorisch museum.

Op mijn negende vilde ik voor het eerst zelfstandig de poten van een leeuw. Het maken van huidpreparaten kreeg mijn voorkeur, met name van reptielen amfibieŽn en vissen. Middels enkele workshops van de Nederlandse Vereniging van Preparateurs leerde ik verschillende technieken kennen voor het opzetten van vissen. Thuis ging ik hiermee aan de slag en prepareerde er in mijn vrije tijd op los met in het begin resultaten waar ik geenszins tevreden over was.

In Naturalis bracht ik, vanaf de middelbare school, grote delen van mijn vakanties door. Mijn vader had veel opdrachten voor het museum, deed het onderhoud van alle tentoongestelde preparaten, restaureerde de wetenschappelijke collectie visskeletten en maakte enkele tentoonstellingen voor deze. Ik hielp mee, voerde reparaties uit en leerde veel over dieren en planten.

In 2005 heeft mijn vader een eigen winkel geopend: Het Rariteiten Kabinet in Den Haag, waar wij alles op het gebied van de Natuurlijke historie verkopen. Van opgezette kevers tot skeletten van dinosauriŽrs! Maar waar wij bovenal onze evangelie van de natuurlijke historie verkondigen.

Op mijn achttiende heb ik gekozen voor een baan bij defensie, waar ik nu tien jaar werkzaam ben. Mijn fascinatie voor de natuur en prepareer werkzaamheden ben ik nooit verloren, maar is juist aanzienlijk gegroeid. In de loop der jaren ben ik afwijkingen en extreme geweien van reebokken, horendragers en antieke preparaten van de preparateursbedrijven Rowland Ward en Ivy and Ivy, gaan verzamelen.

Mijn vader en ik werken inmiddels veel samen.
Door de drukte, vele opdrachten en grote bekendheid van ons Rariteitenkabinet, komen we vrije tijd te kort. Gelukkig kan ik dit vooralsnog goed combineren met mijn werkzaamheden als militair.
We draaien beurzen en werken voor verschillende musea. Het West-Fries museum, waar wij een authentiek Rariteiten Kabinet hebben ingericht en preparaten voor verschillende tentoonstellingen hebben geleverd is daar een goed voorbeeld van. Maar ook Naturalis, waar inmiddels prepareerwerk van mij staat.

Tevens doen we veel voor tv. Naast enkele interviews hebben we aan o.a. programmaís Rtl4; Het Zijn Net Mensen, Warner Bross, NPO en shows van Freek Vonk, preparaten geleverd.

In 2015 heb ik tijdens de Nederlandse Kampioenschappen prepareren een 3e prijs en eervolle vermelding behaald voor het prepareren van vissen. Ik ben mij inmiddels op het gebied van vissen gaan specialiseren in zo klein mogelijke exemplaren, welke met hun vaak dunne huid extra fragiel zijn. Het is een enorme uitdaging om op enkele millimeters nauwkeurig te werken en het dier er weer zo natuurgetrouw mogelijk uit te laten zien. Belangrijk is tevreden te zijn met het resultaat maar nooit met het eindresultaat: het kan altijd beter! Momenteel ben ik bezig met het opzetten van een Vipervis, een diepzeevis welke op c.a. drie kilometer diepte voor komt. De huid is zo dun als crÍpepapier, de uitdaging des te groter! Voor ons Rariteiten Kabinet prepareren en maken we veel zelf. Van huidpreparaten, afgietsels en sterkwaterpreparaten tot alles op het gebied van natuurhistorische woondecoratie. Mijn werk staat van VenetiŽ tot Tokyo.

Mijn ambities om preparateur en museum directeur te worden, zijn altijd blijven hangen en is veel mooier uitgepakt dan verwacht. We hebben inmiddels zelf een prachtig museum opgebouwd. Een waar geen entree betaald hoeft te worden en alles te koop is.

Mijn passie voor de natuur blijft groeien. Met daarbij de levende natuur voorop en op het hoogste niveau. Gaat iets dood, dan maak ik daar gebruik van.
Zo hoeft de schoonheid ervan niet verloren te gaan.


David Dekkers is voor vragen te bereiken op tel +31 627448932 of via e-mail djdekkers@hotmail.com of https://m.facebook.com/djdekkers.